Meerssen is Voorleesgemeente van 2021

Gepubliceerd op: 15 april 2021 09:26

Meerssen is door de Limburgse Bibliotheken en Cubiss verkozen tot Voorleesgemeente 2021. Bibliotheek Meerssen verzorgt een jaar lang promotie en activiteiten voor jong en oud met voorlezen in de hoofdrol. De Bibliotheek hoopt zo meer inwoners plezier te laten beleven aan voorlezen én het belang van voorlezen meer bekendheid te geven. Voorlezen is namelijk goed voor de (taal)ontwikkeling van baby’s en kinderen.

Woensdag 14 april verzorgden Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz en jeugdbibliothecaris Ellen Timmermans de officiële aftrap van Meerssen als Voorleesgemeente. Zij vulden samen de nieuwe bieb-bakfiets met het boek ‘BieBie en Aapie op zoek naar een boek’. Als start van de Voorleesgemeente wordt dit boek uitgereikt aan alle kleuters van groep 1 en 2 op de scholen in gemeente Meerssen. BieBie is een olifantje en de voorleesmascotte van de Voorleesgemeente.

Voorlezen heeft een positief effect op de (taal)ontwikkeling van kinderen. Je kunt niet vroeg genoeg met voorlezen beginnen. De hersenen van jonge kinderen ontwikkelen zich in rap tempo en voorlezen helpt daarbij. Voorlezen bevordert de ontwikkeling op taalgebied maar ook op sociaal-emotioneel vlak, het prikkelt de fantasie en kinderen gaan er zelf meer door lezen. Kortom: voorlezen komt ten goede aan de schoolprestaties. Door een kwartiertje (voor)lezen per dag leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar.

Meerssen heeft het stokje overgenomen van Beesel, Maas en Peel die in 2020 Voorleesgemeenten waren. Door corona liep de start van de Voorleesgemeente vertraging op. De Bibliotheek wil nu niet langer wachten en hoopt snel mooie voorleesactiviteiten te kunnen organiseren, in de bibliotheek, maar zeker ook met de bieb-bakfiets op (buiten)locaties in de kernen van gemeente Meerssen. De bieb-bakfiets werd eerder deze maand gesponsord door de Vrienden van de Bibliotheek Meerssen, speciaal voor Meerssen Voorleesgemeente.

De Voorleesgemeente is voor Bibliotheek Meerssen aanleiding om het jeugdlidmaatschap helemaal gratis aan te bieden. Je betaalt nu voor je kind dus ook geen inschrijfkosten meer! Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis genieten van een mooie collectie boeken en tijdschriften in de bibliotheek en van de online Bibliotheek bestaande uit e-books en luisterboeken.

Begin februari startte in Meerssen ook de VoorleesExpress, waarbij kinderen van 2 t/m 8 jaar die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen van vrijwilligers. Het betreft een samenwerking tussen de Bibliotheek en scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Meerssen. Later dit jaar wordt op alle peuterspeelzalen een TaalRijk ingericht. Dit is een fijne boekenhoek waar pedagogisch medewerkers, kinderen én ouders samen met taal bezig kunnen zijn. Want lees je nu, lees je later!