Mediawijsheid

Media spelen een grote rol in het leven van jong en oud. Media zijn overal en hun impact is groot. Denk maar aan hoeveel televisie, internet, smartphones en games in ons leven opduiken. Veilig, bewust en kritisch gebruik maken van media leidt tot plezier, vermaak, ontwikkeling en stimuleert creativiteit.

Huizen van mediawijsheid

Bibliotheken zijn van oudsher de toegangspoorten tot betrouwbare kennis en informatie. In de hedendaagse gemedialiseerde samenleving is deze rol van de bibliotheken alleen maar belangrijker geworden. Door de overvloed aan informatie die via het internet te vinden is, zien mensen vaak door de bomen het bos niet meer. Hoe kun je betrouwbare van onbetrouwbare informatie onderscheiden en hoe vind je wat je zoekt in die onbeperkte informatiestroom? Dit zijn vragen bij uitstek waar de Bibliotheek een antwoord op kan geven.

Onderwijs

In het onderwijs is het vinden en selecteren van de juiste informatie van het grootste belang. De Bibliotheek kan daarbij een belangrijke hulp zijn. In het project de Bibliotheek op school presenteert de Bibliotheek zich als structurele samenwerkingspartner voor het primair en secundair onderwijs op het gebied van leesbevordering én mediawijsheid. Zo kunnen de groepen 7 en 8 meedoen met het (jaarlijkse) MediaMasters, een Mediawijs-wedstrijd tussen scholen.

Inwoners van Meerssen

Behalve het mediawijs maken van leerlingen heeft de Bibliotheek tot doel het mediawijs maken van alle burgers. Zo beschikt Bibliotheek Meerssen over pc’s en internet. De Bibliotheek fungeert dan ook als educatief leercentrum. Iedereen kan er terecht voor cursussen op het gebied van mediawijsheid. Wilt u meer weten over de mogelijkheden stap dan gewoon eens de binnen en vraag naar de mogelijkheden. 

Tips van de mediacoach

  • Mediawijsheid
    Mediawijsheid is een kenniscentrum jeugd en (digitale) media met handige tips voor kids, ouders, opvoeders en onderwijs.
  • Mediawijsheid.nl
    Mediawijsheid.nl is dé wegwijzer in mediawijsheid. Je vindt hier nieuws, beknopte dossiers en een overzicht van producten/diensten op het gebied van mediawijsheid.