Passend Lezen: lezen op jouw manier

Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. Daarom biedt de Bibliotheek, naast een collectie grootletterboeken, nu een collectie van 45.000 gesproken boeken, exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Passend Lezen is voor personen met een leesbeperking. Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor alle leden die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van gesproken boeken.

Wat zijn gesproken boeken?

Wat zijn gesproken boeken? Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

 

Hoe werkt het?

Voor leden van de Bibliotheek is gebruik maken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geef je bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Daarna  krijgt men dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken.

Voor Passend Lezen heb je een abonnement van de Bibliotheek én een internetverbinding nodig.

Daisy-rom en daisy-speler

Wil je niet digitaal luisteren maar via een cd? Dat kan via een daisy-speler, een afspeelapparaat met grote bedieningsknoppen voor het afspelen van een Daisy cd. Dit is een gesproken versie van een boek in de vorm van een cd.

 

Veel gestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de Bibliotheekservice Passend Lezen via www.passendlezen.nl of 070-3381500.

Een gesproken boek uitproberen?

Je kan in de Bibliotheek Meerssen een boek luisteren bij onze Audiozuil. Onze medewerkers zijn je graag van dienst.

Superboek: voor jeugd en jongeren

Superboek is de speciale collectie van Passend Lezen voor kinderen en jongvolwassenen. Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. De collectie bestaat uit ruim 10.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschrifttitels. Met Superboek wordt lezen leuker!