Geulbode nieuws week 44

Gepubliceerd op: 30 oktober 2017 12:55

KOOKBOEKEN7DAAGSE | Kookworkshop ouder & kind De Kookboeken7daagse loopt van 11 tot en met 19 november 2017. Kookboeken staan dan volop in de schijnwerpers in bibliotheken, winkels en boekwinkels. Kookboeken nemen tegenwoordig een prominente rol in en ook in onze bieb vind je een mooie collectie kookboeken. Op zaterdagochtend 11 november van 10.00-12.30 uur organiseert Bibliotheek Meerssen in samenwerking met Hanneke Philipsen van Met Smaak de kookworkshop ‘Kookboek van het Jaar’.

In deze workshop gaan ouder en kind aan de slag met recepten uit de genomineerde kookboeken van 2017. De workshop is bedoeld voor
kinderen van 11-16 jaar, samen met hun (groot)ouder of een andere volwassene. Samen duik je de keuken in om heerlijke gerechten te maken en natuurlijk te
proeven na afloop aan tafel.
Kook je mee? Geef je dan tijdig op bij de bibliotheek via info@bibliotheekmeerssen.nl of 043 364 24 11 want er is slechts plek voor 10 duo’s. Kosten €5,- per duo. Locatie: TEN Lifestyle (Molenveldweg 18 in Meerssen).
  
BEELDENDE LEZINGEN OVER CUBA | Franklin Janssen
Op maandagavond 20 en 27 november worden in de bibliotheek twee ‘beeldende’ lezingen verzorgd door Meerssenaar Franklin Janssen. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de Stichting i.o. ‘ñayño’. Dit is een ideële Nederlandse stichting die gelden verwerft voor de aankoop van speelgoed en (medische) hulpmiddelen voor kwetsbare kinderen in Cuba.
 
Lezing “SI, SE PUEDE” | Havana na de orkaan Irma | 20 november 19.30u
De impact van de orkaan Irma in september jl. kreeg in Nederland vooral aandacht door de grote vernielingen op het eiland Sint Maarten. Minder bekend waren de gevolgen voor Cuba, waar over een breedte van zo’n 700 kilometer het noordelijke kustgebied zwaar getroffen werd.
Eén week na Irma reisde Franklin Janssen naar Havana af. De Cubaanse hoofdstad werd nét niet vol getroffen door de orkaan maar kreeg wel een behoorlijke tik mee. Vijftien mensen stierven en vele tientallen raakten gewond.
Cuba is een communistisch land en voor de buitenstaander niet erg toegankelijk. Het is daarom moeilijk een goed beeld te krijgen van hoe het herstel wordt aangepakt. Wel duidelijk is dat de middelen van het land heel beperkt zijn, mede onder invloed van de nog altijd aanwezige economische blokkade.
Echter geen orkaan zal krachtig genoeg zijn om het vrolijke temperament te temperen dat, met de meeslepende muziek en dans, altijd blijft bestaan. Havana is een stad van indrukwekkende schoonheid en ontluistering tegelijk. Een stad waar het nog immer zichtbare verleden en het moeizame heden samen op een hobbelende weg zijn naar een nog onbestemde toekomst.
Van deze stad heeft Franklin Janssen een momentopname gemaakt, een fotografisch verhaal over ‘de schoonheid van een ramp’.
 
Lezing EL ARTE MODERNO CUBANO | Hedendaagse moderne kunst in Cuba | 27 november 19.30u
Wie in Havana het ‘Palacio de Bellas Artes’ bezoekt zal aangenaam verrast worden door de variatie die dit land kent op het gebied van de moderne kunst. Na de dekolonisatie in de 19e eeuw is het land een geliefde bestemming van Europese en Noord en Zuid Amerikaanse kunstenaars. Ook is er een bloeiende Afro-Cubaanse cultuur, voortkomend uit het slavernijverleden.
Door dit alles is er een betrekkelijk rijk kunstklimaat ontstaan dat niet wordt onderbroken door de revolutie van Fidel Castro c.s. in 1959.
Zeker, er verandert wel het nodige. Kunst krijgt vanuit het oogpunt van de communistische ideologie vooral een opvoedende en propagandistische betekenis. Maar ondanks dit wordt de beeldende kunstenaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schrijvers die met censuur te maken krijgen, slechts beperkt restricties opgelegd. Het grootste probleem; waar kan ik mijn werken kwijt?
In deze presentatie, met veel beeldmateriaal, laat Franklin Janssen werken zien van enkele ‘groten’ uit de Cubaanse moderne kunst in de 20e eeuw. Vervolgens wordt de ‘revolutionaire’ kunst belicht en komen enkele hedendaagse kunstenaars aan bod. Bij elkaar genomen: een verrassende inkijk naar de kunst van dit in vele opzichten nog altijd gecompliceerde maar warme land.
Franklin Janssen is bekend vanwege de collegecycli over de moderne Europese kunst in de 20e eeuw, die hij in de afgelopen jaren heeft verzorgd in de bibliotheek. Als voormalig docent en directielid bij de Hogeschool Zuyd heeft hij zich vanaf zijn pensioen gespecialiseerd in de moderne kunst
van de 20e eeuw, in relatie met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Sinds anderhalf jaar verblijft hij afwisselend in de Cubaanse hoofdstad
Havana en in Nederland.
Interesse in een lezing? Graag vooraf aanmelden bij de bibliotheek.
Kosten €7,50 per lezing. Locatie: bibliotheek Meerssen.
  
Activiteiten komende week

VOORLEESHALFUURTJE
Elke woensdag wordt er op de jeugdafdeling een mooi verhaal voorgelezen. Kom je er ook gezellig bijzitten? 

E-BOOKS INLOOPSPREEKUUR
Maak kennis met het e-book platform van de bibliotheek waarmee u e-books kunt lenen op uw pc, laptop, e-reader of tablet! Neem uw tablet of laptop met e-reader gerust mee.

TABLETCAFE | VRIJE INLOOP
Vrije inloop voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Neem uw eigen tablet of iPad mee. De koffie en deskundige hulp staan klaar!
 
Reserveer alvast in je agenda!

WORKSHOP LEGO MINDSTORMS | Programmeren met robots
Een gratis workshop voor ouder & kind samen!
 
MUZIEK OP SCHOOT
Gratis workshop voor (groot)ouders & peuters (2-4jr) samen!

LEZING MIDDELEEUWSE MINIATUREN | Hans Saan
Kosten €2,50 met BIEBPAS|€4 niet-leden. Locatie Bibliotheek Meerssen.