HOVO CURSUS ‘THÜRINGEN & SAKSEN’

2 maart 2023, van 10:30 tot 12:30 | Synagoge Meerssen

Kosten: Entree: € 60,- (leden), 67,50 (niet-leden). Reserveer bij voorkeur je online ticket via de ticketservice op www.bibiotheekmeerssen.nl of evt. contant aan de entree.

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Na een eerste lezing over de geschiedenis van de stad Leipzig als kapstok voor de geschiedenis van heel Duitsland, volgt een lezing over de moeizame weg naar nationale eenheid, die lang en lastig was en van Karel de Grote tot Bismarck ruim duizend jaar duurt. Uit een los verband van verschillende stammen ontstaat een volk dat zich in de eerste plaats als een taal- en cultuurgemeenschap ziet en zich pas daarna aaneensluit als een natie die uiteindelijk als nationale staat een politieke vorm vindt.

Veel van de historische etappes worden tijdens de lezingen besproken en afgewisseld met verhalen over architectuur (de onvolprezen Wartburg), taal (Luther) en literatuur (Goethe) en schilderkunst (Tübke). Onontkoombaar is het verhaal van Buchenwald. Wees welkom bij enkele cultuurhistorische dwaaltochten door Thüringen en Saksen, verzorgt door Peter van Nunen.

Wanneer: do 2, 9, 16, 23 en 30 mrt van 10.30-12.30u. Waar: Synagoge Meerssen. Entree: € 60,- (leden), 67,50 (niet-leden). Reserveer bij voorkeur je online ticket via de ticketservice op www.bibiotheekmeerssen.nl of evt. contant aan de entree.

meer