’De gouden route naar Samarkand’

8 september 2022, van 10:30 tot 12:30 | Synagoge Meerssen (niet-rolstoeltoegankelijk)

Kosten: € 70,- (leden) en € 80,- (niet-leden). Aanmelden via info@bibliotheekmeerssen.nl of 043 364 24 11

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze cursus wordt door Ruslanddeskundige, Dr. Peter van Nunen, ingegaan op de lange geschiedenis van de streek en wordt een virtuele reis gemaakt langs de oude steden van deze nieuwe onafhankelijke staat, waarbij ook ruim aandacht wordt besteed aan architectuur en literatuur en aan de actuele politieke en sociaal-economische situatie van het land.

Samarkand is een magische en evocatieve naam die met je ziel aan de haal gaat. Oezbekistan, waarin de oude oasestad Samarkand nu ligt, is nagenoeg gelijk aan het centrale deel van het oude Toerkestan: het hart van Centraal-Azië. Sporadisch voorkomende rivierbeddingen en willekeurig rondgestrooide oasen kenmerken het landschap. De nomadenbevolking leidt op deze eindeloze zandvlakte een karig bestaan. Ooit vertrokken hier ruiters om grote delen van de wereld te onderwerpen. Om de streek werd gevochten vanwege de belangrijke handelswegen en rijke plaatsen als Samarkand, Boechara en Xiva, maar het gebied verloor aan belang na de ontdekking van de zeewegen naar Indië en Oost-Azië en vooral na de aanleg van de Transsiberische spoorlijn. Sinds 1979 staat de regio, door een ongelukkig besluit tijdens het kerstdiner in het Moskouse Kremlin, echter opnieuw midden in de geopolitieke belangstelling.

Dr. Peter van Nunen, Rusland deskundige, verzorgt de cursus bestaande uit zes colleges van twee uur (met koffiepauze) in de Synagoge in Meerssen. Peter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold.

Hij was als docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

Wanneer: do 8, 15, 22 en 29 sept, do 20 en 27 okt van 10.30-12.30u